Binnen mijn praktijk kunt u terecht als u last heeft van ernstige psychische klachten. U kunt zich depressief voelen of u bent regelmatig angstig en gespannen. Problemen kunt u ervaren met betrekking tot u zelf en uw identiteit. Ook kunt u moeite hebben met het aangaan of verdiepen van relaties.
Ik ben gespecialiseerd in klachten die al lange tijd bestaan en waar eerdere behandelingen onvoldoende blijvende resultaten hebben gehad.
Psychotherapie is een vorm van hulp waarbij er op regelmatige basis gesprekken plaatsvinden tussen de cliënt en de therapeut.
Het doel van de gesprekken is om samen helderheid te krijgen over de aard en achtergrond van de klachten en de problemen. Tevens richt een psychotherapie zich op verandering van uw gedachten en gevoelens.
Psychotherapie is een actief proces tussen cliënt en behandelaar.
Binnen mijn praktijk gebruik ik verschillende vormen van psychotherapie.
Psychoanalytische Psychotherapie
Binnen een psychoanalytisch kader richt de behandeling zich niet zozeer op uw directe aanmeldingsklacht, maar veel meer op de onderliggende problematiek.
Samen gaan we op zoek naar bepaalde patronen in uw gedrag, denken en voelen. Hierbij is er aandacht voor de herkomst en betekenis van deze patronen binnen uw vroegere en huidige leven. Het bespreken van de therapeutische relatie is een belangrijk onderdeel van de therapie.
Omdat het om langer bestaande patronen gaat, duurt een gemiddelde behandeling relatief lang, variërend van een jaar tot enkele jaren. De frequentie van de zittingen is wekelijks of twee keer per week.
Psychoanalytische psychotherapie is vooral geschikt als het gaat om hardnekkige klachten en problemen die al langere tijd bestaan of als eerdere kortdurende klachtgerichte behandelingen onvoldoende resultaat hebben behaald. Het is vooral van belang dat u als cliënt nieuwsgierig bent naar de achtergronden van de problematiek.
Affect Fobie Behandeling
Een van de vormen van een psychoanalytische psychotherapie is de affectfobiebehandeling. Dit is een (meestal) kortdurende vorm van psychotherapie, waarbij van te voren een concreet focus en behandeldoel wordt afgesproken.
Uitgangspunt is de theorie dat iemand in zijn ontwikkeling afgeleerd heeft om bepaalde gevoelens (bijvoorbeeld boosheid, verdriet, lief hebben) te mogen voelen. Angst, schuldgevoel en schaamte zijn in het verleden aan deze gevoelens gekoppeld en zo ontstaat er een fobie voor deze gevoelens (affect fobie). Het kind heeft geleerd om deze gevoelens weg te drukken door bepaald gedrag te vertonen. Voorbeelden: erg je best doen op school om afwijzing van je ouders niet te hoeven voelen; boos worden om verdriet niet te hoeven voelen. Dit nieuwe gedrag kan echter later in het leven een verdere ontwikkeling in de weg gaan staan. De oplossing is dan het probleem geworden.
In de behandeling wordt er samen met u gezocht naar de betekenis en oorsprong van de klachten en wordt er een concreet doel opgesteld waaraan gewerkt wordt binnen een beperkt aantal zittingen. Van de cliënt wordt een actieve houding verwacht en er kan gewerkt worden met rollenspelen, huiswerkopdrachten of schrijfopdrachten.
Relatietherapie
Soms treden klachten en problemen met name op binnen partnerrelaties. Relatietherapie kan dan een goede vorm van hulp zijn.
Bij een relatietherapie vinden de gesprekken plaats tussen de therapeut en beide partners. In de behandeling wordt er gekeken naar de manieren van omgaan tussen beide partners en de onderliggende betekenis van de woorden en het gedrag.
Ook wordt er gezocht naar mogelijke herhalingen en bagage uit eerdere relaties of ieders gezin van herkomst. Vaak worden oude en nog openstaande emotionele rekeningen uit eerdere situaties neergelegd bij de huidige partner (roulerende rekening). Inzicht in deze patronen, en de rekening daar neer leggen waar die thuishoort, geven vaak verandering.
Gemiddeld duren relatietherapieën 10-15 zittingen. Het gaat om een actieve vorm van therapie, waarbij de therapeut aanwijzingen kan geven en waarbij huiswerkopdrachten (actief thuis oefenen met ander gedrag, registratie-opdrachten, schrijfopdrachten) een belangrijk onderdeel van de therapie zijn.
Coaching
Soms is er geen sprake van ernstige psychische klachten en is een psychotherapie niet nodig.
Toch kunt u de behoefte voelen om met iemand te praten over bepaalde levenszaken of problemen waar u tegen aanloopt. Een coaching traject kan u helderheid geven in bepaalde terugkerende patronen of over de herkomst van uw problemen.
Samen met u zal ik een coaching plan opstellen. Hierin staan beschreven uw hulpvraag, uw doel van de coaching gesprekken, de methode van gesprekken en de gewenste duur van het traject.